Gepost door: grietjekeller | mei 1, 1909

Dagelijkse beslommeringen op 1 mei 1909


Dit is een voorbeeld van de alledaagse dagboeknotities van mijn overgrootvader. Hij schreef één keer per week en noemde zijn schrijven: landbouwdagboek. Op 1 mei 1909 schrijft hij over de geboorte van een prinses, donderbuien in april, een veulen in het gips, zaaien, hoe de bomen en gewassen uitlopen, de bieten ‘erin krijgen’, hoeveel vee er binnen en buiten is:

Een belangrijke week is voorbij. Gister beviel H.M. de koningin van een dochter. Dat is al een belangrijk geval. Heden nacht ruim 2 uur moesten we het bed uit voor een hevige donderbui. In ’t begin der week ’s nachts ook al eens een donderbui gehad. Anders krijgt men voor St. Jan zelden des ’s nachts onweder en nu nog in April twee maal in één week. We hebben veel regen gehad van de week. Niet alleen ’s nachts ook op den dag veel donderbuien.

Maandag middag, dus 26 April, de bieten er in gekregen. Er was verleden week een halve Morgen overgeschoten. Ook de eerste vier meten der H.. (?) met haver gemachiend. Vervolgens begonnen we de takkenboschen naar huis te rijden en de tarwe van ’t voorste deel der G M over de sluis uit te ploegen en de haver eronder. We konden dat niet oprijden om te machienen want ’t was te nat en te vuil, daarom besloten we maar te ploegen met de twee….(?) We hebben ’t niet klaar kunnen krijgen. Er ligggen nog twee meter. de 5de en de 6de …(?) afgerekend, maar de 1ste en 2de van de tarwe die er uit gaat. er schiet dus nu maar 3 1/2 M over met tarwe. De wieders hakten stekels op de hooiweide.

Maandag 26 April 12 koeien buiten gedaan. Ze hebben gras genoeg maar ’t is koud en nat voor hen. We hebben nu geen hoornvee stal dan de 20 kalvers, de vare koe en twee koeien die in Juni moeten kalven. ’t Veulen dat de been gebroken is, daar is van de week ’t gipsverband af gegaan. De breuk is beter, maar ’t kogelgewricht is zoo slap geworden van de ’t veband dat het geheel door buigt. Ik heb hoop dat het terecht zal komen. De Lijs(?) heeft nog niet geworpen die was 23 April reeds op de rekening.

De natuur is al flink aan ’t ontwikkelen. De wilgenboomen beginnen door hun blad ’t uitzicht reeds te belemmeren eveneens de iepen. De noteboomen hebben al bladuitloopgers van 2 vinger breed lang. De haver is ongeveer drie vingerbreed langer en de klaver al wel een handbreed. Op ’t oogenblik valt er hagel en sneeuw en is ’t hevig koud.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: