Gepost door: grietjekeller | september 30, 1939

WOII: de vernietiging der christelijke beschouwing.


Mijn overgrootvader Jacob Keller schrijft op 30 september 1939 over de oorlog en welke opinies er in de kranten te lezen zijn. Hij ziet het somber in.

Morgen mag er niet één auto rijden, behalve dokters, militairen en taxi’s en bussen. Men wil alzoo benzine besparen. Oorlogsmaatregel.

Wat de oorlog betreft, we staan er zeer beangstigend voor. Polen is vernietigd, door Rusland en Duitschland broederlijk gedeeld. Nu wil Duitschland vrede. Maar Engeland en Frankrijk kunnen toch geen vrede sluiten en genoegen nemen met de verdeeling van Polen (waarom zij eigenlijk den oorlog begonnen) zonder hun eer als wereldmacht er bij in te schieten. En nu staat ’t besluit, doorvechten of vrede op ’t punt beslist te worden.

De oorlog werd, ik meen al vier weken geleden verklaard en is nog niet begonnen. Wel te verstaan hier in ’t Westen. In ’t oosten is het al voorbij: Er wordt wel wat gevochten en met zware kanonnen geschoten aan de grenzen maar veel heeft dat niet te beteekenen. Alleen de Duitsche duikbooten doen veel van zich hooren. Engelsche vliegen over Duitschland en werpen geen bommen uit, maar [onleesbaar] papiertjes voor de Duitsche burgers. Verder, even als in 1914, leest men overal van mijnenvelden en drijvende mijnen, van aanvallen door duikbooten op neutrale schepen en hevig protesterende regeeringen die [onleesbaar].

Maar wat gaat er gebeuren als de vredevoorstellen verworpen worden. Men zegt, Frankrijk en Engeland zullen zich niet te pletter willen loopen tegen de Siegfriedlinie en evenmin de Duitschers zich tegen de Fransche stellingen. Maar huiveringwekkende voorspellingen lezen we dagelijksch over ’t samengaan van Rusland en Duitschland, nog voor kort tegenstanders en bittere vijanden. Nu komen de schrijvers voor den dag, die tijdens dat die groote rijken fel tegenover elkaar stonden, voorspelden dat ze het spoedig eens zouden worden met elkander! En dat na die vereeniging , zij verder hun rol tezamen zullen spelen. En, hun taak is de wereldrevolutie. De vernietiging der christelijke beschouwing, de oude gang van ’t avondland. Na deze catastrophe schiet er over een ontvolkt, verarmd, verwilderd Europa. Inderdaad, het is bezwarende lectuur.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: