Gepost door: grietjekeller | april 13, 1940

13 april 1940: Inkwartiering


Op 13 april 1940 schrijft Jacob Keller over de mobilisatie en het inkwartieren van militairen:

Maar nu, de oorlog. Duitschland is Denemarken en Noorwegen binnengevallen. Engeland zegt tegen de nog over zijnde neutralen o.a. België en Nederland, sluit U bij ons aan, dan kunnen wij U helpen de Duitschers te keeren, als ze eenmaal bij U binnen zijn, kunnen wij nauwelijks meer helpen. Neen, roepen de neutralen, wij blijven neutraal.

En wat er nu aan de hand is weten we niet, maar we zijn hier getuige van een groote troepenverplaatsing. Gistermiddag trok een karavaan ’t Veer over, mannen, paarden en wagens. De groot pont moest er zes x over varen. En vannacht om één uur, zijn er weer heel wat ’t veer overgegaan. En hier in den omstreek is ook alles militair wat men hoort en wat men ziet. De ledig staande villa van Amstelwijck zit vol militairen. Op Gravenstein sliepen deze nacht 28 soldaten op de huiszolder. Op de meeste boerderijen zijn paarden ingekwartierd. Op den Beer zijn 17 kanonnen gebracht, men zegt dat die in den polder ingegraven zullen worden. Verder is er één luitenant in huis en vier soldaten in de wagenkeet. Wat staat er te gebeuren, wat hangt ons boven ’t hoofd ?!!

En ook wij, kregen inkwartiering. We kregen twee sergeants van de artillerie, mannen met sporen aan de laarzen. Enkel om te logeeren, geen voeding. Dat is nieuw in ons bestaan. Nooit hadden we voor dezen iets met militair gedoe te doen.

En onze woning aan de Buitendijk 2e Tol werd gister verlaten door Henk de Wit. De man was in dat vertrek geboren, was later getrouwd en had vier kinderen, maar hij moest tegen zijn gemoed in, uit die woning. Want op den Beer moest een knecht komen, dus moest deze woning vrij gemaakt worden. En nu was de Wit gister verhuisd. Dat was prachtig. We hadden bijna drie weken om ’t vertrek op de knappen voor de nieuwe bewoner. Maatregelen dien aangaande werden besproken. Maar daar kwamen de militairen. Ha, een verlaten woning. Zij namen die direkt in beslag. Vroegen niet eens naar de eigenaar. Zij brachten er stroo en er werden meer dan 20 soldaten in gelegerd. Van ’t opknappen der woning kan niets komen. Zullen de militairen er uit gaan als, in de eerste dagen van Mei, de nieuwe knecht komt?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: