Gepost door: grietjekeller | april 20, 1940

20 april 1940: tegenstrijdige berichten en geruchten over de oorlog


Jacob Keller schrijft op 20 april 1940 in zijn landbouwdagboek over de tegenstrijdige berichten en de geruchten rond de oorlog.

20 april 1940: En we hebben nog steeds onzen twee wachtmeesters ingekwartierd. Eerst noemden we ze sergant, maar ’t bleek dat dat fout was, hun titel is wachtmeester. Wanneer zullen we ze kwijt raken?

De Hoeksche Waard zit vol paardenvolk en nu komen er zegt men, de volgende week nog 5 000 man infanterie. Men zegt dat alle militairen uit de waterlinie verwijderd worden en dat dat land onder water wordt gezet. We moeten ’t hebben van hooren zeggen, noch radio, noch kranten weten veel mee te deelen. Gister is de staat van beleg afgekondigd voor ’t heele land, de militairen zijn nu heer en meester.

Engeland en Frankrijk zetten troepen in Noorwegen aan wal om de Nooren te helpen de Duitschers te verdrijven. Verschillende Engelsche en Duitsche oorlogsschepen zijn gezonken en verbrand. Maar de berichten spreken zich zoo tegen, staan zoo lijnrecht tegenover elkander, dat we niet weten wat er eigenlijk gebeurt. De Duitschers zeggen b.v. dat Engeland trachtte troepen aan wal te zetten in Noorwegen, maar dat de Duitsche bommenwerpers dat verhinderden omdat zij de transportschepen tot zinken hebben gebracht. Engeland zegt, we hebben troepen zwaar geschut en tanks in Noorwegen gebracht en daar bij niet één man verloren. Wat staat er te gebeuren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: