Gepost door: grietjekeller | mei 25, 1940

25 mei 1940: Wat een chaos is oorlog!


Jacob Keller schrijft op 25 mei 1940:

Maandagavond kregen we inkwartiering. Luitenant Fiekking kwam bij ons. Nooit is een ingekwartierde met meer vreugde ontvangen dan den heer F. bij ons. Men had ons n.l. gezegd, er zijn 6000 doodvermoeide soldaten uit ’t zuiden onderwerg en die moeten hier kwartier vinden. We vreesden dus den zolder vol soldaten te krijgen en ’t was al over tien uur, daar kwam ’t bericht dat we een luitenant kregen. Woensdag trok een groote afdeeling Duitsche ruiterij hier voorbij. Zij zadelden af en deden hun paarden in de weiden. Zo’n 60 stuks op een weitje van een bunder. De boeren zagen verbeten toe.

Maar de soldaten zochten onderdak. Vele sliepen in hun wagens, anderen in de open lucht bij de paarden. Bij ons zou een majoor komen en onze luitenantging naar den Beer. De Majoor bleef evenwel in zijn wagen slapen en wij kregen een vaandrig of adjudant. Maar om één uur vertrokken ze reeds, de man had nog geen drie uur te bed gelegen. Volgende dag kwam de luitenant terug en die is er nog. ’t Ned. leger wordt gedemobiliseerd, 50% is al huis toe. Van alle kanten rijden vrachtwagens om soldaten uitrustingen die overal langs de wegen lagen op te snorren en te verzamelen. Wat een chaos is oorlog!

Op den Beer is het zeer droog, de gewassen zien er naar. Er is werkvolk volop. (…) Ik rijd op  een gewone fiets naar den Beer want mijn D.K.W. is gestolen. En al was dat niet zoo, men mag toch niet auto of motor rijden. We moeten de benzine laten voor de Duitsche vliegtuigen. Maar, van zelve ik ga nu niet zoo dikwijls meer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: