Gepost door: grietjekeller | juni 15, 1940

15 juni 1940: Al weer een week voorbij, dat we in normaal nachtgoed gekleed ’s nachts geslapen hebben.


15 Juni.

Hoe is het mogelijk. In paats van 8 Juni schreef ik bij dat overzocht 8 April. En al dien tijd vervolgde ik die fout. Eerst nu valt er mijn oog op. De verbetering staat slordig, ik heb een laag cijfer verdiend voor netheid.

Al weer een week voorbij, dat we in normaal nachtgoed gekleed ’s nachts geslapen hebben. maar niet overal. Onder B[onleesbaar] werd een Engelsch vliegtuig neergeschoten. De colega(?) vlieger wreekte zich en wierp bommen naar ’t afweergeschut. Eenige runderen en een paard werden ’t slachtoffer. De menschen daar in de buurt zullen wel niet rustig geslapen hebben. Geregeld komen nog Hollandsche soldaten thuis, die in Duitschland gevangen gezeten hebben. Sommige zijn zelfs tot de Poolsche grens vervoerd geweest geworden. Er was vreugde in veel gezinnen want berichten waren niet ingekomen. En er is droefheid en vreeze in gezinnen waar de thuis verwachte, nog steeds uitblijft.

Op 11 juni verklaarde Italië den oorlog aan Frankrijk en Engeland. Dat moest er nog maar bijkomen. Engeland hoopte dat Amerika nu ook zou bijvallen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Van de week is Parijs ingenomen en de Duitsche oorlogsvlag waait op den Eiffeltoorn. Arm Frankrijk.

En we hebben de zoo zeer verlangde regen volop gekregen. ’t Bleef hetzelfde droge weer tot en met dinsdag. Woensdag betrok de lucht en in den namiddag werd ’t regenachtig, maar ’t regende niet. Donderdagmorgen bleek ’t ’s nachts flink geregend te hebben en verder regende ’t donderdag den geheelen dag. (…)

Het auto rijden en ’t motorrijden is verboden. Alleen met en bijzonder verlof mag gereden worden. Adriaan rijdt met een geleende dressurkar en een van het leger, geleend paard. Maandag krijgen we alleen brood op brood[onleesbaar] 2000 gram per hoofd. Petroleum een liter per week per gezin. ’t Wordt de zelfde narigheid als in 1917 en 1918. Maar toch, er is een groot verschil, althans tot nu toe. En dat is, er wordt haast niets duurder. Vraagt om een kistje sigaren en er is geen voorraad. Dan zegt de winkelier, ik hoop ze spoedig te ontvangen en als hij ze dan heeft verkoopt hij ze voor de oude prijs. In den vorige oorlog was dat, ja ik heb eenige kistjes, maar ik heb er al zoo’n bod voor kunnen krijgen dat ik de prijs niet durf noemen. Al spoedig werd de prijs verdubbeld, later ver drie vier vijfvoudigd en nog al hooger. Dat was ook zo in manufacturenwinkels en andere. Dat is nu, althans tot nu toe, niet zoo. ’t Is er niet, maar als ’t er wel is, is ’t te koop voor de oude prijzen.

Wat staat er te gebeuren op de wereld, de toekomst is wel duister: Frankrijk zal ’t spoedig over moeten geven. Zal Engeland stand kunnen houden tegen de Duitschland en Italië. De macht der Duitsche vliegtuigen is schrikbarend. En de onverschrokken moed der Duitschers is bovenmenselijk. Prinses Juliana is met haar dochtertjes naar Canada. De koningin is in Engeland, maar van Prins Bernhard weten we niets en horen we niets. Waarom de Engelsche zenders diens naam nooit noemen begrijpen we niet. Ik eindig mijn overzicht in de hoop op droog weer in de volgende week.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: