Gepost door: grietjekeller | juni 29, 1940

29 juni 1940: Een verbitterde stemming overal.


29 Juni

(…) Donderdag reed ik met Gré en Adriaan naar Wageningen. We bezochten den Grebbeberg waar bij de 50o soldaten begraven liggen. Vaak zagen we foto’s van dergelijke graven in ’t buitenland. Eens bezochten we zoo’n graf boven op een berg in Dinant. En nu zagen we het met ontroering in ons eigen land. Wat een tegenstelling in de wereld. Als een jonge man ziek wordt of zich bezeerd heeft, wordt alles aangewend hem te helpen. Ziekenhuis, chyrurg en pleegzuster, alle zorg, veel geduld en toeweiding. En wat een vreugde als de patiënt geneest. En nu liggen daar zooveel jonge mannen. Waarom en waartoe? “In raadselen wandelt de mensch op aard.”

Wat de oorlog betreft, Frankrijk heeft zich nu geheel overgegeven en ’t vuren gestaakt. Wat nu? Rusland heeft deze week Roemenië gedeeltelijk bezet, het heeft nl. Besarabië opgeëischt. Dat kan toch niet naar den zin van Duitschland zijn. Of zou dat alles toegestaan zijn toen Duitschland en Engeland beide dongen naar een bondgenootschap met Rusland en Duitschland het won? De tijd zal ’t openbaren.

Intusschen gaat de luchtoorlog maar steeds door. Engeland bombardeert nacht voor nacht Duitsche steden en ongelukkig  en onbegrijpelijk ook vele Nederlandsche. Woensdagnacht wierpen zij 21 bommen op ’t alreeds half vernielde Rotterdam. Den Helder werd in ’t begin der week uren aan een gebombardeerd. De bewoners vluchten en de stad is voor 1/3 vernield. Dus eerst de Duitschers en nu de Engelschen. Arm Nederland! Ook werden de Moerdijkbruggen weer aangevallen. Woensdag zelfs al in den namiddag. Het geluid van ’t afweergeschut dreunde onheilspellend. en dan de angst onder de bevolking. Men zegt dat woensdagnacht niet één Rotterdammer naar bed is gegaan. Vele vluchtten in nachtgewaad naar de schuilkelders. Een verbitterde stemming overal. Wat en wanneer zal ’t einde zijn. ’t Is toch nu al erg genoeg. Wij bezochten Wageningen, Rhenen, Scherpenzeel enz enz en de verwoesting is verschrikkelijk. Is ’t nog niet genoeg.

De regen en de warmte die we deze week beide voldoende genoten heeft den Beer goed gedaan. De bruine boonen, waar ik zoo’n zorg voor had, hebben zich hersteld en staan goed (…)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: