Gepost door: grietjekeller | juli 6, 1940

6 juli 1940: Die kranten die anders elk nieuwtje uitpluisden, hebben nu te zwijgen.


6 Juli

En de oorlog blijft hetzelfde. Van een aanval op Engeland is nog niets bekend. Engeland heeft een deel der Fransche vloot gebombardeerd en vernietigd. Groote verontwaardiging in Duitschland en Frankrijk. ’t Laatst genoemde land heeft zelfs zijn diplomatieke betrekkingen met zijn oude bondgenoot verbroken en zal misschien den oorlog verklaren.

Hier bij ons in ’t land blijf ’t gevaarlijk en onrustig. De Helder is alweer gebombardeerd. De spoorbrug van Rotterdam eveneens en die heeft nog al veel geleden. Want die werd gebombardeerd  in de nacht van 1 op 2 Juli en die is nu nog niet hersteld. Althans, gister gingen de treinen er nog niet overheen.

Maar, lezen doen we er niets van. De kranten melden er geen woord over. Wat is dat toch een verandering. Op school hoorden we over vrijheid van de drukpers. We begrepen er toen nog niets van. Maar nu begrijpen we het, wat ’t beteekent. Die kranten die anders elk nieuwtje uitpluisden, met foto’s verduidelijkten en gewaagde beschuldigingen durfde uit te spreken, hebben nu te zwijgen. Mogen alleen maar dat mêedelen wat de Duitschers believen door te geven. En die niet precies doen wat hun gezegd wordt, die hebben ’t niet best.

De burgemeester van den Haag kreeg ontslag. Geen enkele krant schreef over de reden van dat ontslag. De opperste legerchef, generaal Winkelman, kreeg ontslag en werd gevankelijk naar Duitschand vervoerd. De Duitschers zeiden, omdat hij niet voldoende medewerking verleende bij de demobilisatie, maar de kranten schreven er niets over. En het anti-revolutionaire dagblad “de Standaard”, hoofdredakteur Dr. Colijn mag voor straf in geen drie of vier weken verschijnen! Waarom niet? We weten ’t niet, geen blad dat bij de mededeeling iets voegt. Voor hem die er nog aan twijfelt, blijkt nu wel duidelijk dat de nieuwe richting revolutionair is. En de N.S.B.’ers vieren feest. Zij mogen weer uniformen dragen en hun leider heeft het recht een soort politiecorps in ’t leven te roepen ter bescherming van zijn persoon en van hun vergaderingen. Waar gaan we henen!

Nog te vermelden dat van een veehouder onder Schiedam donderdag nacht 23 koeien (van de 30) door bommen werden gedood. Op Borenburg drie  koeien dood en een 19 jarig meisje zwaar gewond. In Rotterdam niet, maar in den Helder zijn ook weer dooden, ik meen van vier, te betreuren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: