Gepost door: grietjekeller | juli 13, 1940

13 juli 1940: Alzoo hebben de Engelsche heel wat onschuldigen gedood deze week.


13 Juli 1940 schrijft Jacob Keller in zijn landbouwdagboek:

Ik kan doorgaan zoo als ik verleden week eindigde, n.l. over Engelsche luchtaanvallen. Die aanvallen gaan maar steeds door. Woensdagnacht wierp een Engelsche vlieger een bom naar een munitiedepot te Zwijndrecht. ’t Was 70 meter mis dus van de groote gerekend, goed gemikt. Maar ’t was toch mis en de bom viel op een woning en doodde de bewoners, man, vrouw en drie kinderen. Een tweede bom, ook mis geworpen, viel op den stal voor den gemeentereiniging, drie paarden dood en de stal in brand. Te Sliedrecht 8 dooden, te Almeloo 7 dooden. Te Rotterdam woonde een gezin te Hillegersberg. Dat gezin durfde ’s nachts niet in hun wooning te blijven vanwege het bommengevaar. Zij vroegen en verkregen toestemming om de nachten door te brengen in een zomerhuis van een landgoed. En dat zomerhuisje kreeg een voltreffer en ’t geheele gezin dood terwijl hun woning te Hilgersberg onverlet bleef. Alzoo hebben de Engelsche heel wat onschuldigen gedood, deze week en ze hebben een onrust en een slapeloosheid ver?t die niet te beschrijven is.

Van een aanval op Engeland nog niet gehoord. Wel hooren we van grote verliezen aan de Engelsche vloot toe gebracht door de Duitsche luchtmachines. Maar wat er waar is weten we niet, we mogen niet meer luisteren naar de Londensche uitzendingen in de Ned. taal, daar staat 2 jaar en of 100 000 gld boete op. Maar de Londensche zender had ’t steeds over de enorme verliezen aan Duitsche vlieguiten en ’t voor Engeland buitengewoon gunstig verloop van de aanvallen, de bommen allemaal mis of anders onbeteekenende schade.

De Engelschen werpen niet alleen hier, maar natuurlijk in veel grooter mate, hun bommen ook op Duitschland. Maar volgens Duitsche berichten doen ze daar geen schade. Ze vallen allemaal op open velden en zo er al een op een stad valt, dan is ’t juist midden op een groot plein waar niet of niemand was. Alzoo zijn de berichten.

Adriaan heeft gister zaad gedorscht. Hij dorschte 94 zakken van 70 k.g. en hoopt niet over de helft te zijn. (…)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: