Gepost door: grietjekeller | juli 20, 1940

20 juli 1940: Intusschen wordt hier in ’t land steeds straffer opgetreden.


Jacob Keller schrijft over de oorlog op 20 juli 1940:

“(…) Ondertusschen, ’t ziet er niet zoo mooi uit met de weerverwachtingen. gister was ’t volle maan en vandaag is ’t St. Margiet en dan regenluchten. Nee, ’t staat er niet mooi bij.

Wat de oorlog betreft, de groote aanval op Engeland is nog niet begonnen. Integendeel, Hitler hield deze week een rede voor den Rijkdsdag en verklaarde daar, dat hij wenschte den oorlog niet voort te zetten. Nooit was ’t zijn plan het Engelsche wereldrijk te vernietigen. Maar als Engeland deze toegestoken hand niet aanvaardt, ja, dan zal de aanval volgen. En ja, dan zal volgens Hitler, Engeland met al zijn macht vernietigd worden.

Ondertusschen komen elke nacht Engelsche vliegmachines ons verontrusten. Van de week liet een Engelsche vlieger die vervolgd werd 8 bommen vallen op St. Anthoniepolder. Geen dooden en geen huizen omver. Alleen groot trechters in den grond en veel ruiten gesprongen. Ik meen dat heel deze week geen slachtoffers zijn gevallen, dus is het beter gegaan dan in de vorige week.

Intusschen wordt hier in ’t land steeds straffer opgetreden. De V.N.N. (NVV?) een organisatie van 380 000 moderne arbeiders, kreeg, gedwongen, aan ’t hoofd, hun politieke doodsvijand, de N.S.B.er Woudenberg. En de S.D.A.P. met nog een paar, nog meer revolutionaire vereenigingen, kregen tot chef, de NSB’er Rost van Tonningen. Ik begrijp niet hoe dat kan. Ik denk dat als alle leden bedanken, de vereenigingen hun kasgeld kwijt zullen zijn en men zegt dat loopt in de millioenen. Maar hoe kan een vereeniging  blijven bestaan met een voorzitter, die door niet één lid begeert wordt en door alle grondig gehaat?”

Zie over de vakbeweging waaronder de NVV op de website Vakbeweging in de oorlog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: