Gepost door: grietjekeller | juli 20, 1940

20 juli 1940: ’t was voor een boer niet om aan te zien


Jacob Keller, gepensioneerd boer, schrijft op 20 juli 1940 over de opbrengst van het koolzaad en de schade die de mobilisatie heeft veroorzaakt aan het koolzaadveld:

Het koolzaad is gedorscht. (…) En de opbrengst is de hoogste ooit op den Beer behaald. Er kwam 206 1/4 zak van 70 kg, wat ruim 222 h.l. van 65 k.g..  Het land is 4 h.a., dus is de opbrengst tussen de 55 1/2 en 56 h.l. per h.a. Nog nooit behaald.

En dan, er hebben twee kanonnen in gestaan. Die werden er in gereden met 4 paarden er voor. Eenige dagen later kwam een hooge militair en die beval dat de kanonnen een 40 meters achteruit geplaatst moetsten worden. Weer kwamen er 8 paarden aan te pas en de kanonnen werden achteruit gereden. Toen ging men gaten graven rondom de kanonnen. Soldaten liepen steeds af en aan, ’t was voor een boer niet om aan te zien. En toen kwam de 10e Mei. Adriaan (zijn zoon, GK) moest met zijn tractor de kanonnen op de Vlaakweg brengen. ’t is duidelijk dat het zaad met ’t een en ander veel geleden heeft. Adriaan zegt dat het vergravene en vertrapte wel op 1/4 h.a. geschat moet worden. Dan zou ’t naar de 60 mud heenwijzen. Maar de Prediker leerde ons al, dat ’t geen er niet is, niet geteld kan worden.

Gister werd er begonnen met erwten pikken en vandaag werden de aardappels voor de derde maal besproeid. (…)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: