Gepost door: grietjekeller | augustus 10, 1940

10 Aug 1940: ’t Zou een vredige nacht geweest zijn.


(…) Nu ben ik nieuwsgierig naar de tarwe waar maandag aan begonnen zal worden als ’t goed weer blijft.

– En de oorlog blijft nog steeds hetzelfde. De groote aanval op Engeland is nog niet aangevangen. En Engeland blijft nog steeds af en toe bommen over ons land strooien. Volgens de krantenberichten die onder streng censuur staan doen die bommen maar schade aan particuliere wooningen en worden er af en toe een paar onschuldige burgers gedood. Maar ’t fluisternieuws zegt dat de Engelschen precies weten waar munitie wordt opgeslagen, waar benzine en olietanks gelegen zijn. En dat, als die munitie of benzine vandaag verplaatst wordt, de Engelsche piloten dan a.s. nacht al weten waar het geplaatst wordt. Men zegt dat in de buurt van het afweergeschut elke avond een roode kruisauto wordt geplaatst en dat die auto ’s morgens vroeg vertrekt met de dooden en gewonden die vielen door de mitrailleurkogels der Engelsche vliegers. Wat is waarheid?

Op Terschelling spoelden deze week veel lijken van soldaten aan, ze worden daar met militaire eer begraven, allemaal Franschen. Zijn daar nu beslist geen Duitschers bij geweest?

We mogen niet meer luisteren naar Engelsche zenders. Strafbepaling bij overtreding van dat gebod, twee jaar gevangenis en of f 100 000 boete. Toch wordt er veel naar geluisterd. Maar wie verraden of betrapt wordt is ongelukkig.

Vannacht, tegen twaalven werden we we wakker door zwaar geschut. We gingen uit bed en gingen voor het raam staan. Een heldere sterrenhemel. ’t Zou een vredige nacht geweest zijn. Maar in ’t westen kruisten felle zoeklichten elkander en een kanongebulderd, gelijkend op zwaar onweder in de verte, dreunde door de lucht. We hoorden of zagen niets van een vliegmachine. Wel toen de lichtstralen weg waren en ’t geschut zweeg, toen hoorden we een vlieger. Van morgen om 8 uur hoorden we ook weer, even, heftig geschut vuur. Wat is dat nu allemaal geweest? We weten het niet. In het avondblad wordt er met niet één letter, melding van gemaakt. Maar ’t fluisternieuws weet ’t in geuren en kleuren. Maar hoe zouden ze er aan komen? Verzinsels natuurlijk. ’t Is weer op de Waalhaven zegt men. De Duitschers hadden juist weer hersteld en de Engelschen maakten hen met zware bommen weer kapot.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: