Gepost door: grietjekeller | augustus 17, 1940

17 aug 1940: Heden nacht schrikten we op uit onzen slaap door een hevige knal.


Op 17 augustus 1940 schrijft gepensioneerd boer Jacob Keller over de oogst die schade heeft ondervonden van de mobilisatie. Zijn zoon Adriaan leidt het bedrijf samen met zijn vrouw Gré.

Hij schrijft daarna over een bom die vlakbij viel.

(…) De erwtenvan de Brugwei waren de beste. Er moet zeker (?)ig mêe  gehouden worden dat op de 2M en eerste 3 Morgen kanonnen hebben gestaan. Die werden er met vier paarden in gereden, er werd rondomheen gegraven, soms liepen er een 20 soldaten om heen, ordonansen(?) reden er te paard naar toe en er om heen. Aldus werd daar veel aan die erwten beschadigd. Als Adriaan de schadevergoeding krijgt die werd aangevraagd met medewerkingn der kapiteins, dan kan de waarde van heel wat mudjes erwten nog achteraan(?) komen. Maar tot op heden nog niets er van gehoord. Met het koolzaad is ’t evenzoo. (…)

Als de regeering maar niet failliet gaat. Men zegt dat de Duitschers alles weghalen en de regeering voor de betaling laat zorgen. De regeering staat ook voor de verwoeste steden en dorpen, het is heusch niet denkbeeldig dat het spaak moet loopen.

De groote aanval op Engeland is nog niet gaande. Wel met de vliegtuigen. De luchtaanvallen die Engeland in de laatste te doorstaan heeft zijn gruwelijk en ijzingwekkend. Engeland beweert dat zijn verliezen aan vliegtuigen tegen die van Duitschland staan als 1 : 3 1/2.  Duitschland beweert ’t omgekeerde. Maar hoe dan ook, ’t is meer dan verschrikkelijk: Wij werden ook deze week weer in den nacht wakker van ’t afweergeschut. De zoeklichten schijnen niet zoo fel, want ’t is vandaag volle maan.

Naschrift. Heden nacht om kwart voor twaalf schrikten we op uit onzen slaap door een hevige knal. We stonden haastig op en keken door het raam. Toen zagen we dat een fel geelachtig rood licht ons bestraalde. Dat was zeer verontrustend. Dat licht kwam van een lichtkogel die in de richting van Overkerk boven ons hing. Die lichtkogel hing rookend in de lucht en verdween eerst na 8 a 10 minuten. We hoorden een vliegtuig maar wat er gebeurd was hoorden we eerst later. Er was n.l. een bom gevallen op ’t perceelland van Gravenstein. Gelegen tussschen straat, kruisweg en poldervliet. De burgemeester vernamen we, viel van de schrik van de trap en bezeerde zijn arm. Eén ruit van zijn woning sprong stuk.

Waarom werd daar nu een bom geworpen? Zie, als we in de krant lezen dat de Engelschen bommen hebben geworpen op een weiland of op aardappelland dan geloven we dat niet. De fluisterberichten weten dan mêe te deelen dat er vlak bij benzine of springstof was opgeslagen en het maar toevallig even mis was. Maar nu weten we zeker dat hier in den omtrek niets te raken viel. En dan volle maan en heldere lucht! En ten overvloede nog een lichtkogel. Wij begrijpen het niet. Hoe heeft een Engelsche vlieger tijd, nu zijn land zoo aangevallen wordt voor zulke matelooze snoepreisjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: