Gepost door: grietjekeller | augustus 24, 1940

24 aug 1940: Men zegt dat die bom 7 dagen moet blijven liggen daar de mogelijkheid bestaat dat het een tijdbom zou kunnen zijn.


Jacob Keller, gepensioneerd boer te Wieldrecht, schrijft in zijn weekoverzicht op 24 augustus 1940:

Later bleek dat die vlieger drie bommen uitgeworpen head. Eén was geëxplodeerd en de twee andere niet. Eén van die twee, een lichte, in intusschen door de Duitschers tot ontploffing gebracht, maar de andere een van 150 K.g. ligt er nog steeds en wordt dag en nacht door militairen bewaakt. Men zegt dat die bom 7 dagen moet blijven liggen daar de mogelijkheid bestaat dat het een tijdbom zou kunnen zijn en dat een bom die binnen 7 dagen niet explodeerd blijkt geen tijdbom te zijn. Nu, ’t wordt van nacht 7 dagen, dus morgen of maandag zal er wat mee moeten gebeuren. ’t zij tot ontploffing brengen of wegvoeren.

Verder blijft de oorlog op de zelfde hoogte. Engeland is nog steeds niet aangevallen, behalve met vliegtuigen. en tegen de vliegtuigen weten de Engelschen zich goed te verdedigen, beter dan men aanvankelijk datcht. Als ’t zoo de winter in moet staan we voor hongersnood, dat is nu al te bemerken. En dan, we mogen niet naar de Engelsche radio luisteren en nu lezen we af en toe van tot zware straffen veroordeelde luisteraars. Deze week werd een politieagent veroordeeld tot een half jaar gevangenis straf. die had tegen een verklikker, zijn mening over Duitschland en Engeland geuit. Een jonge man kreeg een half jaar omdat hij tegen een meisje had gezegd dat ’t groote schande was dat ze met Duitsche soldaten zich inliet.  We zijn aan een dergelijk opreden niet gewoon, de Duitschers al langere tijd.

Wat den Beer betreft, woensdag (21 Aug) werd koolzaad gezaaid op brugwei en Hoekwei over de sluis. Het was voor mij een vreugde dat het gezaaid was. Vanaf maandag werd er al op ’t zaad gewacht dat van Mansholt moest komen en eindelijk, dinsdag avond was het er. En woensdag werd haastig gezaaid.n die haast was goed want woensdag avond kregen we een donderbui met stortregen en dat herhaalde  zich den daarop volgende nacht. Over te weinig vocht, waarover de koolzaadzaaier zich zoo dikwijls te beklagen heeft, is nu geen nood.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: