Gepost door: grietjekeller | september 7, 1940

7 sept 1940: O, oorlog gruwel is uw naam.


“Ondergetekende heeft koude gevat, is koortsig geweest en hoest gruwelijk. Dien ten gevolge heel de week niet op den Beer geweest. (…) Alles wordt van lieverlede duurder. ’t Gaat niet zoo vlug als van 1914-1918, maar het gaat en is niet tegen te houden. De regeering heeft strenge maatregelen tegen prijsopdrijving. Dat heeft veel geholpen. Een winkelier durft nu zijn voorraad niet te verkoopen aan die ’t meest biedende, maar houdt ’t achterbaks voor oude vaste klanten en voor fam. en vrienden en geeft ’t af voor den gewonen prijs. Maar hij moet ten slotte opnieuw inslaan en dan begint ’t te komen. ’t Vervoer duurder, verzekering duurder en de inkoopprijs hooger. Een frappant staaltje van duurder worden is ’t bindertouw. De prijs was f 24 per 100 kg en is nu F 125 per 100 kg. Lucifers worden ook schaars, maar die hebben we haast niet noodig. Het licht draaien we aan en verder kan men bijna alles af met een benzine cigarenaansteker.

En nu over de oorlog. We zijn een overwonnen land en wij worden alzoo behandeld. Vanaf de volgende week, mogen we ’s avonds na 10 uur niet meer buitenshuis komen tot ’s morgens 4 uur. Bedenk daar bij dat we Duitsche tijd beleven. Volgens boerentijd, de zomertijd, is 10 uur gelijk 20 over achten. Strenge straffen bedreigen hem die ’t waagt zich zonder dringende noodzaak op den weg te bevinden.

Verder moet iedere Nederlander boven 15 jaar na 1 Oct a.s. een legitimatie kaart bij zich dragen met portret. Ik heb in de oude geschiedenis wel gelezen dat een overweldiger het overwonnen volk gebood met strop om te loopen. Dat was gemakkelijk en gaf de minste vertraging als hij ze op wilde hangen.

De aanval op Engeland is nog steeds in voorbereiding. Ongelooflijk veel scheepsmateriaal passeert bijna dagelijksch hier de Kil. Van de week schreef een deskundige in de Telegraaf: Duitschland kan nooit den vaartocht wagen voor het de Engelsche luchtmacht lamgelegd heeft. Nu, zoover is ’t nog niet want ondanks de onophoudelijke aanvallen die Engeland te doorstaan heeft, schijnt ’t blijkbaar nog machines en piloten genoeg over te hebben om hier in ons land alle afweerkanonnen in actie te brengen en om massa’s bommen over Duitschland, zelfs over Berlijn uit te werpen. De laatste dagen wordt Londen steeds zwaarder gebombardeerd. Dat is vergelding zeggen de Duitschers voor de bommen op Berlijn. Maar ’t bombarderen van Rotterdam dat was toch geen(?) vergelding. Daar werd toch ook niet de burger, de moeder met de zuigeling, gespaard. O, oorlog gruwel is uw naam.

Er zijn deze week veel Duitsche soldaten ’t veer overgegaan. Paardenvolk, voetvolk, wielrijders en allerlij soorten wagens, wagentjes en karretjes, beladen met kanonnen en mitrailleurs. Wat moeten die toch in de Hoeksche Waard. Te ’s Gravendeel zijn er wel 1000 ingekwartierd bij de burgers. De Duitsche militairen vermijden scholen en barakken en zijn liever bij burgers onder dak met ’t oog op Engelsche bommenwerpers.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: