Gepost door: grietjekeller | september 21, 1940

21 sept 1940: Drommen menschen in rijen voor de gebouwen waar de legitimatiebewijzen worden uitgereikt.


Mijn overgrootvader Jacob Keller schrijft over de invoering van het legitimatiebewijs en de oorlogstoestand in Nederland. Hij schreeft ook over De Beer, de boerderij die zijn zoon bestiert.

21 Sept 1940: De Duitschers zijn nog niet overgevaren naar Engeland. Engeland heeft hoop dat de najaarsstormen den overtocht zullen gaan beletten. Andere vrezen dat er gewacht wordt op stil en mistig weer. En een derde zegt, eerst moet de Engelsche luchtmacht lamgelegd worden. De vliegtuigen blijven geregeld aanvallen doen. Wat de uitslag betreft van de luchtaanvallen, of men die van Duitsche of van Engelsche kant hoort, dat verschilt zooveel, dat men tenslotte geen van beiden gelooft. Maar wel geloven we dat het in Londen gruwelijk er uit zal zien. De Engelschen zeggen “de bevolking houdt  voorbeeldig kalm”. De Duitschers zeggen “De Londenaars vluchten in wilde paniek, de regeering is wel verplicht die massa vlucht te regelen”. Dat de bevolking kalm zou blijven is moeilijk aan te nemen. De eerste minister van Engeland deelde deze week mede dat er 2000 dooden en 8000 gewonden waren. Dat zijn afgeronde getallen. Waarschijnlijk afgerond naar beneden. Hoe zou men rustig kunnen blijven, bij dergelijke gruwelen. Engeland houdt er desondanks de moed in, maar Duitschland doet en praat of Engeland al overwonnen is en houdt besprekingen met Italië hoe men verder moet handelen met ’t overwonnen Engeland. Wee den overwonnenen!

Wij moeten angstvallig onze ramen verduisteren, we mogen ’s avonds na 10 uur niet meer op de weg zijn, zelfs niet op ons eigen erfje, we moeten binnen zijn: en nu weer: we moeten een identiteitsbewijs geregeld in de zak dragen als we boven 15 jaar zijn. Zoo’n bewijs moet van een foto voorzien zijn. ’t Gelijkt wel een paspoort. En nu hebben de fotograven ’t enorm druk. Want de foto’s moeten nieuw zijn, de foto’s moeten blootshoofd genomen worden, de foto’s moeten ’t linkeroor geheel vertoonen. Er zijn er maar weinig die in ’t bezit zijn van dergelijke foto’s. Dus nieuwe laten maken. Drie voor 25 centen, drie voor 35 centen, drie voor 75 centen, zoo luidt de reclame. Drommen menschen voor de fotograven, drommen menschen in rijen voor de gebouwen waar de legitimatiebewijzen worden uitgereikt.

Zoo als ik al eerder schreef, in de H.Waard zijn zeer veel Duitsche soldaten. Die soldaten houden dagelijks oefeningen Zij kruipen over versch geploed land, zij hollen door aardapelland en bietenland over sloten en over draadversperring. zij schieten, zoodat de boerenknechts hun paarden af moeten moeten spannen en huiswaartsch moeten gaan. Wee, ’t overwonnen volk.

Op den Beer is ’t rustig. Geen last van Duitsche militairen. En daar ’t nachtvliegen hier minder is geworden en dus ook het afweer geschut is er ’s nachts meer rust gekomen. De Engelschen hebben ’t druk genoeg de schepen en scheepjes te bombarderen die hier en daar in de havens liggen. Maar daar is ’t slecht voor de bewoners (?). B.v. te Vlissingen, vallen veel Engelsche bommen. De Eigenheimers zijn er uit op den Beer en nu worden de B. Ster ge(?). Die kunnen er uit zijn als er aan de bieten begonnen moet worden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: