Gepost door: grietjekeller | juni 17, 1944

17 juni 1944. Weekoverzicht van Jacob Keller


17 Juni.
Wij zijn gelogeerd geweest op den Beer. En wel van maandag middag tot vrijdag avond. De kleine Jacob was de 15e jarig en dat gaf op den Beer veel drukte, ook voor ons, de logeergasten. Die kleine jongen is een aardig lief ventje. Hij weegt precies 30 pond en is 93cm lang.
Hij praat al honderd uit en hij heeft aanleg om te brouwen. Toch kan hij de letter r goed genoeg uitspreken.
Op een morgen werden er gekookte eieren binnen gebracht. Er was er een van stuk gegaan bij het koken en die had de andere wat besmeurd. De kleine jongen zit er wat mistroostig naar te kijken en zegt toen spontaan, “Ajakkes mammie” en na een oogenblik
“rare Dina toch hè mammie”. Wel begrijpend dat het dienstmeisje, Dina, er schuld aan had.
De cadeaux die hij op zijn jaardag ontving waren vele. En er is niet dan voor veel geld kinderspeelgoed te koop. Verder ontving hij 62 ansichtkaarten
’t Merkwaardigste cadeau was een grammofoon plaat, speciaal gemaakt voor een opname van de felicitatie voor den driejarige. Dat teekent de nieuwe tijd.
Door het afwezig zijn, is de weeropname deze week niet volledig. Maar het was een week met weinig zon, met koude noordenwinden en af en toe nogal wat regen. Vandaag was de hoogste temperatuur 56 °F. De ochtend-temperaturen waren van 52 °F tot hoogstens 58 °F. Alleen de middag temperaturen kwamen even boven de 60 °F behalve vandaag en gisteren.
Dinsdag zette Adr. zijn hooi op de ruiters. Het was nog niet best en bij de laatste ruiters regende het er nog bij ook.
Op de 6 M. (zes morgen, een stuk land dat zes morgen groot is.  Met een morgen werd een gebied aangeduid dat in een ochtend kon worden geploegd. Iets minder dan een hectare. Eén morgen is 600 roe.  J K) in de bieten heeft hij schandalig veel onkruid te staan. Hij had hij uien gezaaid en heeft daar ook de helft weer van uitgeploegd wegens dunne stand en veel onkruid.
De D. Vier macht heeft twee mom van hem opgeëischt en telkens is het wat met ’t volk. Op een morgen mogen zijn Braber’s niet over de brug omdat het groot alarm was.
Vier mannen heel den dag weg! En dat, als men vuile  bieten heeft. De bieten op de hoekwei over de sluis en op de derde wei achter de stêe staan best en zijn wel boven het onkruid te houden maar op de 6 morgen loopt alles tegen. Tarwe staat ook goed haver en zomertarwe ook. De capucijners op de Zandkāa staan vrij goed voor zoover er verleden jaar aardappels stonden en zeer mager daar waar bieten hebben gestaan. Het koolzaad vooral op het Hoekstuk spoor, staat mager.
Het is getaxeerd op nummer 16 terwijl nummer 10 het gemiddelde is.
Maar dat is wel al te laag.

De oorlog.
De Engelschen maken langzaam hun terrein in Frankrijk grooter maar zij lijden zware verliezen.
In Italië gaat het langzaam in noordelijke richting. De Russen doen nog zeer weinig, alleen wat in Finland.
Nu het geheime wapen.
Duitsland heeft er zo lang mee gedreigd. Niemand geloofde er aan. Maar het schijnt dat het er nu is.
Engeland wordt namelijk aangevallen door een onbestuurd vliegtuig of liever een onbemand vliegtuig, ofwel één van af de plaats van afzending bestuurbare bom. Er is nog niet veel van bekend.
De ene kant schrijft, de bom vliegt zeer snel door de lucht en laat op de dag een rookstreep achter en ’s nachts een lichtstreep.
Bij het doel aangekomen stopt hij en ontploft en veroorzaakt dan ontzettende branden. Het eene bericht spreekt over geluidloos en het andere van een oorverdovend  lawaai. Wat zal dat nu weer baren.
Is het een verwoestend wapen of valt het wel mee? Is het niet af te weeren of is het gemakkelijk te keeren? Wij zullen er spoedig meer van hooren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: