Gepost door: grietjekeller | juni 24, 1944

24 juni 1944. Weekoverzicht Jacob Keller


24 juni St Jan
Zondag van 54-66°F regenachtig. Maandag van 58-70 °F weer iets geregend. Dinsdag 58-73 °F droog weer, ’s avonds sterk afkoelen, woensdag van 55-64 °F noorden wind en koud, donderdag van 55-64 °F droog en koud vrijdag van 53-60 °F koude noordenwind en vandaag 54-64 °F Iets minder felle wind en ook meer westelijk. Als zo een koude week gehad. Koud en droog. Want de regen van deze week was weinig en dan de stormachtige noordenwinden maakten alles droog.
Door de, betrekkelijk, hooge middag temperaturen lijkt het overzicht niet zoo griezelig als het in werkelijkheid is. Dat komt omdat het ’s middags steeds iets opklaarde en dan omdat de zon om dezen tijd op zijn krachtigst is, dan loopt het licht wat op. Maar ’s morgens was het steeds bewolkt. Ik meen dat er maar op één dag de zonsopgang te zien is geweest.
Bij die bewolkte lucht,van 54-56 °F een felle noordenwind, soms stormachtig. Dat hield dan tot den middag, dan iets opklaren, de temperatuur wat oplopen en dan tegen de avond weer hetzelfde weer, als we ’s morgens begonnen. De meeste menschen loopen met overjassen aan en dassen om op straat.
’t Is een, in de St Jansweek, zeker wel een zeer zeldzaam voorkomende koude.
Gelukkig. Droge koude. Adriaan heeft zijn klaverhooi allemaal geruiterd. Het eerste deel woensdag en de rest vandaag. Maar ’t wit hooi staat nog buiten. Al meer dan drie weken onderweg. De bieten op de zes morgen staan nu boven het onkruid.
De strijd tegen het te groot geworden onkruid zal aan menig veel belovend  bietje ’t leven hebben gekost.
De twee andere percelen, Hoekwei over de sluis en de derde wei achter de stee staan schoon en groeien door de koude heen.
De erwten doen maar niets dan bloeien en peultjes vormen. Die hebben een ongekend lange bloeitijd. Of ze nu ook veel erwten zullen geven?
De oorlog. De Engelschen en de Amerikanen zijn nog steeds niet in zee gedreven. Integendeel, ze hebben een groote macht in Frankrijk staan. Ze hebben nu Cherbourg aangevallen.
Dat is een stad met een groote haven en die haven hebben zij zeker hard noodig om gemakkelijk te kunnen lossen. Dat ze het zonder haven ook wel kunnen dat hebben ze al bewezen, met een groote haven zal het voordeliger en vlugger kunnen.
In Italië klimmen de Engelschen steeds hooger en dienovereenkomstig trekken de Duitsers terug. En Rusland schijnt nu ook weer te zullen beginnen. Finland dat is dunkt ons maar een kwestie van dagen en het zal voor overmacht bezwijken. En dan is de Russische aanval het sterkst te Witchtok(?) en langs den autoweg Smolensk Orsja. De Duitsers hebben zich nu te verdedigen in Frankrijk, Italië en in Rusland. En toch houden ze er de moed in, Toch als men het nuchter bekijkt, kunnen ze het nooit volhouden.
Zeker ze zijn sterk en ze zijn buitengewoon man moeder en zetten alles op alles.
Maar er zijn toch overal grenzen. Nooit kunnen ze het tegen zoo’n overmacht volhouden.
En ’t nieuwe wapen, ’t schijnt niet zo erg te zijn als we eerst dachten. ’t Schijnt een vliegmachientje te zijn gedreven door een benzinemotor en geladen met ontplofbare stoffen. Er wordt zooveel benzine meegegeven als noodig is ’t gewenchste doel te bereiken.
Is de benzine op, dan slaat de motor af en het toestel valt en ontploft. Erger dan zware bommen kan het dus niet zijn. En richten kan ’t niet. Juist af te stellen kan nooit, met het oog op wind onderweg. En elke afgezonden machine is verloren, pleegt zelfmoord.
Zóó, meenen we nu, dat het nieuwe wapen er uit ziet.
De Engelschen weren het af met vliegtuigen en afweergeschut. De gang is plm. 600 km/h, dus dat is ’t wel te treffen.
Maar, zeggen de Duitschers, dit is vergelding’s wapen V1 er komen er nog vele anderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: