Gepost door: grietjekeller | juli 1, 1944

Weekoverzicht Jacob Keller, zondag 1 juli 1944.


De wind is om en de koude voorbij. 52.74. 65 °F. Donderdag van 71-77 °F drukkend en broeiend en de ’s nachts onweder. Vandaag 59-65 °F, nog wel heel wat geregend vandaag, groeizaam weer. (-) Eigenlijk heeft het hele jaar nog niet een keer flink geregend. Ik vermoed dat de neerslag zeer laag zal zijn.
Maar ’t is oorlog dus mogen wij dat niet weten. (-)
En alles gelooft dat de oorlog op het eind komt. Wat nog niet wil zeggen dat het inderdaad zo is. Maar Duitsland wordt nu van drie kanten aangevallen en ’t is duidelijk te zien dat dat niet vol kan houden. Cherbourg  is gevallen, verrassend gauw zelfs. Haven is wel zoo veel mogelijk verwoest maar de Engelschen zijn mans genoeg die vlug te herstellen. Het is onverklaarbaar hoe het mogelijk is dat de geallieerden zonder haven zoveel zware gevechtswagens en zware artillerie aan den wal gekregen hebben. Maar het is er, dus is het gebeurd. De Duitschers vechten zoo hard zij kunnen en de geallieerden zullen wel groote verliezen lijden. Maar de geallieerden winnen steeds veld. De Italië-aanvallers gaan langzaam naar het noorden. We vernemen dat Florance tot open stad verklaard is. Het zal nu spoedig om Livorno gaan, denk ik.
En het ergst gaat het er in Rusland van langs. Wiitebsk(?) is al gevallen en nu gaat het op Minsk af. Hoe het er bij staat weten we niet, volgens de geruchten hebben de Duitschers in dezen, nog maar pas begonnen aanval, al minstens zoveel verliezen als indertijd in Stalingrad. Men spreekt van totale vernietiging van groote legers, van ordeloze vlucht en van zeer groote buit voor de Russen. Als het bevestigd wordt wat er nu gefluisterd wordt, dan, dunk ons, moet de oorlog op het eind komen.

Maar de Duitsers praten nog steeds anders. Die roemen op hun nieuwe wapen, dat ze V1 hebben gedoopt. V2 ligt klaar en zal V1 nog ver overtreffen in verschrikkelijkheid. Als de geallieerden miljoenen kilo’s bommen over Duitschland uit strooien dan roepen de Duitsers, met bommen kunt u den oorlog niet winnen. En nu doen ze, of het nieuwe wapen, (dat toch zeker niet zoo veel ontplofbare stoffen in Engeland zal brengen, in een week dan de vliegtuigen op één nacht in Duitsland,) Engeland vernietigen zal.
We hooren van Engelandsche zijde weinig van het nieuwe wapen. Dat het door een benzine motor wordt gedreven zoals we verleden week dachten, blijkt niet zo te zijn. De Duitschers doen er nog even geheimzinnig over en stellen nog steeds de uitwerking als zeer erg voor.

Is er hoop op vrede in zicht, Er is ook hoop op spoedig weer naar Wieldrecht. Het is bijna zeker dat de Mariniers Wieldrecht moeten verlaten en als dat gebeurd, is het bijna zeker dat ons huis wordt vrijgegeven.

Het slot wordt minder mooi, er is namelijk een ketel gesprongen in een kalkfabriek Lijnbaan Dordrecht, bij welk ongeluk 12 dooden zijn te betreuren. En steeds schieten geallieerde vliegtuigen op onze treinen. Zij stellen veel locomotieven buiten dienst maar maken telkens slachtoffers onder de reizigers.

(getranscribeerd in 2017 door kleinzoon Jaap Keller)

Advertenties

Responses

  1. Dankjewel dat je het er gelijk opgezet hebt

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: