Wie zijn Jacob en Adriaan Keller?

Op de foto in het midden staat mijn opa Adriaan Keller (1906-198) en naast hem zijn vader – mijn overgrootvader – Jacob Keller (1872-1956). Mijn overgrootmoeder heette Martha Keller-Naaktgeboren (1879-1953) en hun dochters heette Gretha en Cor. Ik schat dat de foto genomen is rond 1913, gebaseerd op de leeftijd van Adriaan.

My greatgrandfather en -mother and my grandfather with sisters, The Netherlands

Mijn opa Adriaan Keller trouwde met Gré van Dijk en volgde zijn vader op in de jaren 30. Adriaan Keller is doofgeboren.

Mijn overgrootvader Jacob en mijn grootvader Adriaan hielden allebei een dagboek bij: één keer per week schreven ze een verslag over het weer, het reilen en zeilen op hun boerderij De Beer en andere belangrijke gebeurtenissen. Daarnaast heeft Jacob Keller als doel gehad om te schrijven voor het nageslacht, hij beschreef gebruiken en gewoontes van het boerenbedrijf die zullen gaan verdwijnen of al verdwenen zijn.

Op het vijf minuten durende filmpje hieronder is mijn overgrootvader Jacob te zien, met zijn vrouw, na zijn pensionering. Ze wonen dan op de Amstelwijckweg te Wieldrecht. Later ziet u de boerderij De Nieuwe Beer, mijn oma Gré Keller-van Dijk en mijn opa Adriaan Keller. (De korte opname van het huis Bergsland heeft niet iets met de familie Keller te maken)


Op dit kaartje staat aangegeven waar de Nieuwe Beerpolder zich bevindt.

Grotere kaart weergeven

Jacob Keller woonde na zijn pensionering (halverwege de jaren 30) op de Amstelwijckweg te Wieldrecht.

Grotere kaart weergeven

Trefwoorden: Dordrecht, Biesbosch, boerderij, boer, dagboek, egodocumenten, Zuid-Holland, Nederland, 20ste eeuw, geschiedenis, agrarische bedrijf, melkvee.

Advertenties

Responses

 1. Beste Grietje,

  Bij toeval kom ik jouw website tegen.

  Prachtige verhalen die hier staan.

  Momenteel ben ik bijna klaar met het schrijven van een boek over het dagelijks leven in Nederland tijdens de Eerste wereldoorlog aan de hand van dagboeken.

  Daarom ben ik zeer geïnteresseerd wat jouw voorouders hebben opgeschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook over de Spaanse griep.

  Zou je contact met mij willen opnemen.

  Mijn e-mailadres is: eric.mecking@googlemail.com

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Mecking

 2. Beste Eric,

  Hier staat wat mijn overgrootvader heeft geschreen over de Spaanse Griep. https://kellerdagboeken.wordpress.com/1918/11/09/spaanse-griep-in-dordrecht-1918/
  Hij schreef ook over de Eerste Wereldoorlog, maar dat heb ik nog niet uitgetypt. Ben je specifiek in iets geinteresseerd?

 3. Hay Grietje
  Mijn naam is Adriaan Adam Keller net als mijn Opa.
  Jaren geleden eens de film gezien van Oma Keller.
  Het viel mij toen op dat de voornamen overeen kwamen met die van mij in de familie.
  Ik woon in Lage Zwaluwe en vervent fietser en kom regelmatig langs de Boerderij De Beer.
  Mijn vader Hete Pieter en een oom hete Jaap
  We wonen in Lage Zwaluwe.
  Vraagje heb jij iets van stamboom??

  Groetjes Adriaan Keller 51 jaar

 4. Leuk dat je reageert. Ja, ik heb iets van een stamboom. Maar er zitten geen Adams in 😦
  Er komt echter wel veel familie uit Hooge en Lage Zwaluwe.

 5. @Adriaan Adam:
  Ik heb wat verder gezocht en volgens mij zijn jouw opa (Adriaan Adam) en mijn overgrootvader Jacob Keller (de dagboekschrijver) volle neven van elkaar.
  Hun gezamenlijke grootouders zijn: Johannes Keller (geboren 12 Jul 1806, Almkerk, overleden 6 Dec 1897 Hooge En Lage Zwaluwe), getrouwd met Maijke Spandonk (geboren juni 1798 te Almkerk, overleden 15 Sep 1855 te Zwaluwe) Ze trouwden 23 Oct 1830 te Hooge en Lage Zwaluwe. Ze kregen minimaal 8 kinderen, waaronder mijn overovergrootvader Adriaan Keller (1831-1883) en jouw overgrootvader Jacob Keller.

 6. Hoi Grietje,

  Ianus wees op deze site.

  Maar wat een geweldig mooie site. Ik heb nog lang niet alles gelezen maar vind het erg interessant.

  Op mijn site http://www.idordt.nl besteed ik aandacht aan deze site.

  groet,
  Marco

 7. @scharco Dank voor je vermelding op je website.

 8. Hoi Gietje,

  Ik ben een student van de Design Academy Eindhoven. Mometeel ben ik bezig met een project van de verhalen van de biesbosch, ik zou graag de verhalen van je grootvader in mijn project opnenemen. Ik hoor het graag van je.

  vriendelijke groeten Roland

 9. Grietje,
  Nog even een andere vraag: op welk nummer heeft je overgrootvader op de Amstelwijckweg gewoond? ik woon er nu ook en vind dat leuk om te weten.

  Groeten,
  Esther

 10. Beste Grietje,

  Wat bijzonder om na jaren op deze site te belanden. Mijn naam is Hessel Visser en ik woon in ‘s-Gravendeel. We moeten familie van elkaar zijn, want ik kwam als kind regelmatig logeren op de boerderij van oom Adriaan en tante Greet. De boerderij met de nertsen staan nog goed in mijn geheugen gegrift. mocht je het interessant vinden neem dan gerust even contact op.

  Met vriendelijke groet,
  Hessel Visser

 11. Beste Grietje,
  Dankzij een tip op de FB pagina; “Dubbeldam in vroeger tijden” kom ik deze website tegen. Prachtig mooie verhalen. Mijn vader, Piet Sas, woonde, als kind en als jongen op de Tweede Tol. Hij kende je grootvader van de Lagere School en later bezorgde hij veevoer op de boerderij namens de meelfabriek en haalde na de oogst granen op. Hij kende je grootvader dus goed. Daarom vind ik het dubbel interessant deze verhalen te lezen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: